Barn och föräldrar i Annien

2006-05-26

Vaggornas inträde

En tjej jag känner (som också är mamma) har pluggat både etnologi och folklig sömnad, samt lite andra liknande saker. Jag frågade henne om det där med stickning, och lite om hur man skötte spädbarn för länge sedan i Sverige.

Hon berättade bland annat att man på 1600-talet propagerade för att folk skulle använda vagga till barnen, eftersom det inte var alltför ovanligt att barn blev "ihjällegade", klämda mot kanten i föräldrarnas säng med höga sidor. Det fanns många som misstänkte att det inte heller gick rätt till alla gånger, att till exempel ogifta mödrar kanske råkade ut för den typen av olycka lite oproportionerligt ofta.

Barnen lindades, och därför är de gamla vaggorna väldigt smala.

Min kompis påpekade också att en vagga också var ett farligt ställe för spädbarn på den tiden då det ofta blev minusgrader inomhus på natten.

För övrigt var hon skeptisk till den där slutsatsen att stickningen skulle ha betytt så mycket för spädbarnsdödligheten. Hon tyckte att det verkade osannolikt om man tittar på textilhistorien i övrigt och hur barnen har klätts.

1 Comments:

  • Vaggor och ihjälliggande ja...

    Vad jag vet så var det ingen som riktigt på fullt alvar, från myndigheternas sida, i alla fall, som trodde att barn råkade liggas ihjäl.

    en mig närstående historieintreserad jurist har berättat en del om det.

    Att ligga ihjäl barnet var att göra en mycket sen "abort", dvs det var barna mord. Men för att inte bli dömd gjordes ihjälliggandet till en ursäkt.

    Vaggor omöjliggjorde den ursäkten...

    By Blogger Skorpan, at 31 maj, 2006 12:01  

Skicka en kommentar

<< Home