Barn och föräldrar i Annien

2006-05-22

Om amning


Jag har massor av åsikter, men är ofta rädd för att uttrycka dem. Jag är rädd att trampa någon på tårna, och ännu mer rädd för att plötsligt stå utan argument och se dum ut.

Nu tänker jag ändå uttala mig i ett kontroversiellt ämne: amning.

När man läser om amning i föräldratidningar eller böcker ser man ofta att det står saker i stil med att "med rätt stöd kan fler amma". Tydligen är det så att många slutar amma för att de känner sig osäkra, eller på grund av en subjektiv känsla av att ha för lite mjölk. Det är kanske också därför det ofta blir en så känslig fråga: för att man känner amningen som ett nederlag, litet eller stort.

Om jag har fattat saken rätt är det så att ju äldre och högre utbildade mammor desto mer och längre amning blir det. Det verkar i så fall tyda på att mammor som har gott självförtroende och bra förutsättningar att skaffa sig hjälp och information är de som lyckas amma. I så fall är det där med amning eller inte amning inte så mycket en fråga om fritt val, som en del vill ha det till, utan mer en fråga om resurser. Det är ju konstigt att unga och lågutbildade i högre utsträckning skulle föredra en dyrare och i längden krångligare lösning. När amningen funkar är det ju oslagbart enkelt och praktiskt.

Det talas ibland om kvinnor som känner sig pressade att amma. Det tycker jag låter knepigt. Kanske är det så att man har dåligt självförtroende och därför är väldigt beroende av signaler man snappar upp från omgivningen. Faktum är ju att många som ammar känner sig motarbetade, så det går liksom åt bägge hållen. Jag tror inte att det är "amningspropaganda" som gör det. Det är faktiskt rätt konstigt att man kan betrakta information om det naturliga sättet att ge spädbarn näring och närhet som "propaganda". Amningshjälpen är ju Sveriges stora amningsorganisation, och har en väldigt vänlig inställning.

Det är så skönt att läsa på amningshjälpens hemsida!

Som detta:


  • Är du en mamma som trivs med att amma gör du rätt i att strunta i alla tyckanden du hör och amma så länge du vill!

  • Är du däremot en mamma som tycker att det är så jobbigt att amma att du mår psykiskt dåligt gör du mer rätt i att sluta amma än att motvilligt fortsätta!



Man måste inte amma. Vill man göra det, vilket de flesta verkar vilja, borde man få adekvat stöd utan att behöva kämpa eller söka efter information och stöd. Man ska inte behöva skämmas ifall man inte lyckas. Man ska heller inte behöva skämmas för att man ammar, som man får intrycket att man borde göra när man stöter på en del personers åsikter. (Vad kommer den här nya prydheten ifrån? Det har förmodligen att göra med att bröst förknippas med sex och att bröstvårtor är något oanständigt. Men kom igen -- att attrahera sexpartners är faktiskt bröstens sekundära syfte, det primära är ändå mjölkkörtlarna. Ur ett rent biologiskt perspektiv är det så det är, och vill man inte kassera kroppen helt får man nog inse att vi är biologiska varelser.)

Jag borde bli medlem i amningshjälpen.

4 Comments:

  • Bra skrivet! Jag håller med dig helt och hållet :)

    Visst är det intressant det där att _alla_ känner sig attackerade och motarbetade, både de som ammar och de som inte ammar?

    By Blogger Amiechan, at 23 maj, 2006 08:51  

  • Jo, jag tror att det beror på att det där med barn är så viktigt för föräldrarna att alla nojor kommer fram. Man blir helt enkelt lättare osäker. Jag pendlar mellan fantastiskt självförtroende som mamma och krypande känslor av att jag kanske borde vara duktigare på olika sätt.

    By Blogger Åka, at 23 maj, 2006 20:47  

  • Kristdemokraterna vill förbjuda amning

    Kristdemokraterna har nyss motionerat i riksdagen om att förbjuda amning. Partiet skriver att denna primitiva ritual är ett övergrepp på bebisarnas mänskliga rättigheter, en olaglig och incestuös relation till mamman, som leder till moraliskt förfall.
    Källa: Familjenätet

    By Blogger Max Hobstig, at 24 augusti, 2006 22:00  

  • YTTERMERA.SE -- allt som står på internet är sant. Familjenätet är alltså en del av Yttermera, en humor- och satirsajt. Det är kanske kul, men jag har redan sett flera bli upprörda över detta helt i onödan. Alltså: det här är inte en riktig artikel, och KD har förmodligen aldrig lagt fram någon sådan motion.

    By Blogger Åka, at 25 augusti, 2006 09:49  

Skicka en kommentar

<< Home